Vechten tegen comment spam

Enkele simpele manieren om je WordPress website hiertegen te beschermen

Comment spam is een alom bekend fenomeen in de wereld van websites, vooral als je gebruik maakt van WordPress. Het lijkt wel alsof er een eindeloze stroom van ongewenste reacties binnenkomt, vol met links naar dubieuze websites of ongepaste inhoud. Maar hoe komen deze spamreacties eigenlijk tot stand? En belangrijker nog, hoe kun je je WordPress-website beter beschermen tegen deze irritante indringers?

Laten we beginnen met het begrijpen van hoe comment spam werkt. Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Spammers maken gebruik van geautomatiseerde programma’s, ook wel bekend als “spambots”, die het internet afzoeken naar websites met openbare reactieformulieren. Zodra ze er een vinden, vuren ze een hele lading aan spamreacties af in de hoop dat er een paar doorheen glippen en worden gepubliceerd. Deze spamreacties kunnen alles bevatten, van reclame voor dubieuze producten tot links naar schadelijke websites.

Maar wees gerust, er zijn manieren om je WordPress-website beter uit te rusten tegen deze hinderlijke comment spam! Hier vind je er een aantal.

Gebruik een Captcha of reCAPTCHA

Een Captcha of reCAPTCHA voegt een extra beveiligingslaag toe aan je reactieformulier door gebruikers te vragen een eenvoudige uitdaging te voltooien, zoals het selecteren van alle afbeeldingen met verkeerslichten of stopborden. Dit kan helpen om geautomatiseerde spambots te stoppen, omdat ze moeite hebben om deze uitdagingen op te lossen.

Plugin suggesties

Tip!

Populaire WordPress-contactformulierplugins zoals Contact Form 7, WPForms, Ninja Forms en Gravity Forms bieden ingebouwde Captcha-ondersteuning, waardoor je eenvoudig spam kunt bestrijden zonder extra plugins te hoeven installeren.

Installeer een anti-spam plugin

Er zijn verschillende anti-spam plugins beschikbaar voor WordPress die specifiek zijn ontworpen om comment spam tegen te gaan. Plugins zoals Akismet (standaard geïnstalleerd) of Anti-Spam Bee gebruiken geavanceerde algoritmen om spamreacties te detecteren en te blokkeren voordat ze je website bereiken.

Plugin suggesties

Goed om te weten!

Wanneer je een anti-spam plugin zoals Akismet gebruikt, worden reacties naar externe servers verzonden voor analyse. Dit kan de privacy van gebruikers beïnvloeden, dus zorg ervoor dat je dit opneemt in je privacyverklaring en eventueel toestemming vraagt voordat gegevens worden verzonden.

Activeer moderatie voor reacties

Schakel de optie in voor het handmatig goedkeuren van reacties voordat ze worden gepubliceerd op je website. Hoewel dit meer werk voor jou betekent, geeft het je wel de controle over welke reacties zichtbaar zijn voor je publiek, waardoor spamreacties worden tegengehouden.

Hieronder staat uitgelegd hoe je dit makkelijk kunt activeren op jouw website:

 • Log in op je WordPress-dashboard.
 • Ga naar het gedeelte ‘Instellingen‘ in het zijmenu.
 • Klik op ‘Reacties‘ om de reactie-instellingen te openen.
 • Zoek naar de sectie ‘Voor reacties‘ en vink de optie ‘Reacties handmatig goedkeuren‘ aan.
 • Klik onderaan op de knop ‘Wijzigingen opslaan‘ om je nieuwe instellingen op te slaan.

Beperk reactiemogelijkheden

Overweeg om reacties alleen toe te staan voor geregistreerde gebruikers of voor berichten die een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Dit kan helpen om het aantal spamreacties te verminderen, omdat spammers vaak op zoek zijn naar nieuwere berichten om op te reageren.

Zo stel je dit in voor jouw website:

 • Log in op je WordPress-dashboard.
 • Ga naar het gedeelte ‘Instellingen‘ in het zijmenu.
 • Klik op ‘Reacties‘ om de reactie-instellingen te openen.
 • Zoek naar de sectie ‘Andere reactie-instellingen‘.
 • Vink de optie ‘Gebruikers moeten geregistreerd en aangemeld zijn om te reageren‘ aan als je reacties alleen wilt toestaan voor geregistreerde gebruikers.
 • Om reacties alleen toe te staan voor berichten die een bepaalde leeftijd hebben bereikt, ga naar het gedeelte ‘Berichtinstellingen‘ in het zijmenu.
 • Zoek naar de optie ‘Automatisch sluiten van reacties op berichten ouder dan __ dagen‘ en vul het aantal dagen in waarna je reacties wilt sluiten voor oudere berichten.
 • Klik onderaan op de knop ‘Wijzigingen opslaan‘ om je nieuwe instellingen op te slaan.

Door deze vijf methoden te implementeren, kun je je WordPress-website beter wapenen tegen comment spam en de algehele gebruikerservaring verbeteren. Als je meer wilt weten over het beschermen van je website tegen spam of als je hulp nodig hebt bij het implementeren van deze maatregelen, aarzel dan niet om contact op te nemen met Renaissance. We helpen je graag verder!

Over de auteur

Picture of Geoffrey de Vlugt

Geoffrey de Vlugt

Mede oprichter van Renaissance. Houdt van alles wat code is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *